Thursday, February 24, 2011

Ο δολοφόνος επιστρέφει πάντα...

Πριν από λίγο καιρό ανακάλυψα στο Youtube ένα πολύ ενδιαφέρον κανάλι με επεισόδια της βρετανικής σειράς Real Crime. Πρόκειται περισσότερο για ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν μερικές από τις πιο γνωστές και συγκλονιστικές υποθέσεις δολοφονίας (ή και άλλων παρόμοιων εγκλημάτων) που απασχόλησαν τη Βρετανία τα τελευταία χρόνια. Πέρα από την περιγραφή των υποθέσεων, τα επεισόδια παραθέτουν συνεντεύξεις συγγενών (είτε των θυτών είτε των θυμάτων), αναπαραστάσεις των γεγονότων και πληροφορίες για τις επιστημονικές μεθόδους που χρησιμοποίησε η αστυνομία για να φτάσει στη σύλληψη των δραστών. Παραθέτω μια συνοπτική περιγραφή των υποθέσεων που μου έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση:

-Dennis Nilsen: Ίσως ο πιο στυγνός δολοφόνος που γνώρισε ποτέ η Βρετανία. Σκότωσε συνολικά 15 ανθρώπους, όλοι τους νεαροί άντρες, τους οποίους προσελκούσε στο σπίτι του για "παρέα" και στη συνέχεια δολοφονούσε. Μετά από κάθε φόνο συνήθιζε να περνάει το βράδυ παρέα με το πτώμα και στη συνέχεια να το τεμαχίζει. Συνελήφθη όταν οι γείτονές του φώναξαν υδραυλικό γιατί βούλωσε η αποχέτευση (μαντέψτε τι προκάλεσε το πρόβλημα), και σήμερα εκτίει ποινή ισόβιας φυλάκισης.

-The Heiress and the Kidnapper: Πρόκειται για την απαγωγή μιας νεαρής κληρονόμου από τον Donald Neilson, γνωστό και ως "Μαύρο Πάνθηρα". Ο Neilson απήγαγε τη νεαρή ζητώντας λύτρα από την οικογένειά της, απαιτώντας παράλληλα να μην αναμιχθεί η αστυνομία στην υπόθεση. Μάλιστα, έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για το πού και πώς πρέπει να παραδοθούν τα λύτρα από τους συγγενείς. Η αστυνομία όχι μόνο δεν υπάκουσε, αλλά περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς στην προσπάθειά της να πιάσει τον απαγωγέα επ'αυτοφόρω, οδήγησε στην αθέτηση των ραντεβού παράδοσης/παραλαβής των λύτρων με τον Neilson. Η νεαρή κοπέλα βρέθηκε τελικά νεκρή στο πηγάδι ενός δημόσιου πάρκου. Ο Neilson συνελήφθη μερικούς μήνες μετά εντελώς κατά τύχη, όταν σε μια περίπολο ρουτίνας προσπάθησε να εκφοβίσει τους αστυνομικούς χωρίς επιτυχία.

-Wearside Jack: 'Αλλη μια υπόθεση κατά συρροή δολοφόνου, του Peter Sutcliffe, γνωστού και ως "Yorkshire Ripper". Ο Sutcliffe σκότωσε συνολικά 13 γυναίκες στην περιοχή του Yorkshire), στην πλειοψηφία τους ιερόδουλες. Συνελήφθη λίγο πριν διαπράξει τη 14η δολοφονία, όταν η αστυνομία τον έπιασε στα πράσα με μια ιερόδουλη-υποψήφιο θύμα. Το επεισόδιο ασχολείται κυρίως με μια παράπλευρη υπόθεση, αυτή του φαρσέρ με το προσωνύμιο Wearside Jack (κατά κόσμο John Samuel Humble), ο οποίος για πολλά χρόνια είχε παραπλανήσει την αστυνομία με ανώνυμα τηλεφωνήματα όπου ισχυριζόταν ότι είναι ο δολοφόνος. Το ευτράπελο είναι ότι παρ'όλο που ο Sutcliffe είχε προσαχθεί και ανακριθεί ως ύποπτος περίπου στα μισά του στυγερού του έργου, αφέθηκε ελεύθερος επειδή η προφορά του δεν ταίριαζε με αυτή του φαρσέρ! (σ.σ. το Yorkshire και το Wearside είναι διαφορετικές περιοχές της Αγγλίας, οι κάτοικοι των οποίων έχουν ιδιαίτερα ευδιάκριτες προφορές και εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους).

-Bombers On The Run: Πολλοί από εσάς θα θυμούνται τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο (σε μετρό και λεωφορεία), που στοίχισαν τη ζωή σε 56 ανθρώπους. Λιγότερο γνωστές είναι οι επιθέσεις που έγιναν 2 βδομάδες αργότερα, με παρόμοια μέθοδο, πάλι σε διάφορους συρμούς του μετρό στην αγγλική πρωτεύουσα. Ευτυχώς οι βόμβες δεν εξερράγησαν λόγω αστοχίας στη σύνθεση των εκρηκτικών, οι βομβιστές κατόρθωσαν ωστόσο να ξεφύγουν. Το επεισόδιο περιγράφει πώς η αστυνομία έφτασε στη σύλληψή τους και στην ανακάλυψη της γιάφκας τους. Τραγική ειρωνία, ότι το μόνο θύμα κατάγραφηκε κατά την επιχείρηση των συλλήψεων - πρόκειται για έναν Βραζιλιάνο ονόματι Jean Charles de Menezes, ο οποίος είχε την ατυχία να μένει κοντά σε έναν από τους υπόπτους. Η αστυνομία τον ακολούθησε ως ύποπτο και τον σκότωσε εν ψυχρώ μέσα σε συρμό του μετρό, μπροστά στα μάτια ανυποψίαστων επιβατών, θεωρώντας ότι επρόκειτο να πυροδοτήσει νέα βόμβα.

-Nailing The Nail Bomber: Πρόκειται για μια από τις πιο παρανοϊκές εκδηλώσεις ρατσιστικού μίσους. Ένας νεαρός νεοναζί ονόματι David Copeland "χτύπησε" σε τρεις περιοχές του Λονδίνου που είναι γνωστές για τις μειονότητές τους: κατά σειρά, το Brixton (μαύροι), την Brick Lane (Μπαγκλαντεσιανοί), και την Old Compton Street στο Soho (ομοφυλόφιλοι). Η μέθοδος της επίθεσης του κοινή: βόμβες με καρφιά. Στην πρώτη επίθεση δεν σκοτώθηκε κανείς αλλά τραυματίστηκαν σοβαρά αρκετοί από τα καρφιά. Στη δεύτερη ευτυχώς ένας περαστικός θεώρησε ύποπτη την τσάντα με τη βόμβα και την έβαλε στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του μέχρι να καλέσει την αστυνομία - αυτό περιόρισε την ισχύ και δεν υπήρξαν θύματα (αν και το αυτοκίνητο καταστράφηκε). Η τρίτη ήταν και η πιο αιματηρή, καθώς η βόμβα εξερράγη δίπλα σε μια πολυσύχναστη παμπ και από την έκρηξη σκοτώθηκαν τρεις και πολλοί ακόμα ακρωτηριάστηκαν. O Copeland συνελήφθη αργότερα και παρουσιάστηκε αμετανόητος, λέγοντας μάλιστα ότι θα συνέχιζε τις επιθέσεις στοχοποιώντας και άλλες μειονότητες.


Μπορείτε να βρείτε όλα τα επεισόδια (οργανωμένα σε playlists) εδώ. Αν σας αρέσουν σειρές τύπου CSI τα προτείνω ανεπιφύλακτα, με τη μόνη διαφορά ότι εδώ αφηγούνται πραγματικά γεγονότα!

No comments:

Post a Comment