Friday, November 26, 2010

The Two Escobars

Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς έχετε ακούσει μια φορά το όνομα Escobar. Το μυαλό όλων πάει αμέσως στον πασίγνωστο έμπορο ναρκωτικών Pablo Escobar, ο οποίος για κάποιο καιρό ήταν ο "νούμερο ένα" καταζητούμενος σε όλον τον κόσμο. Η φήμη του, καθώς και η δύναμή του είχαν ξεπεράσει τα στενά σύνορα της Κολομβίας και είχαν εξαπλωθεί σε όλη την υφήλιο, μαζί με το "αγαπημένο" του προϊόν, την κοκαΐνη. Όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, ίσως να θυμούνται και κάποιον άλλον Escobar, τον Andres. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, επρόκειτο για έναν εξαιρετικό ποδοσφαιριστή, ο οποίος αγωνιζόταν στην Κολομβία, ήταν ο αρχηγός της εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 και ο οποίος δολοφονήθηκε λίγο καιρό μετά την επιστροφή της ομάδας από τις ΗΠΑ. Αιτία για τη δολοφονία του ήταν πιθανότατα το αυτογκόλ που πέτυχε στον αγώνα της χώρας του με τις ΗΠΑ και το οποίο καταδίκασε την ομάδα του σε αποκλεισμό.

Πώς μου ήρθαν όμως όλα αυτά; Και τι σχέση μπορεί να έχουν αυτές οι τελείως διαφορετικές προσωπικότητες;

Πρόσφατα έτυχε να παρακολουθήσω ένα ντοκιμαντέρ του ESPN, το οποίο είχε τον τίτλο του άρθρου. Εντυπωσιάστηκα. Παρότι προερχόταν από αθλητικό κανάλι, η προσέγγιση στις δύο ιστορίες ήταν πραγματικά αξιόλογη καθώς και η σύνδεσή τους. Βλέπετε, ο Pablo Escobar, όπως και πολλοί άλλοι έμποροι ναρκωτικών στην Κολομβία, είχε τρέλα με το ποδόσφαιρο και επηρέαζε άμεσα την εξέλιξη του αθλήματος, καθώς ήταν ιδιοκτήτης ομάδας την οποία βοηθούσε με τα λεφτά που έβγαζε από το εμπόριο ναρκωτικών. Όταν το τελευταίο, έλαβε τόσο κολοσσιαίες διαστάσεις που του επέτρεπε να βγάζει εκατομμύρια ημερησίως και να ελέγχει κυριολεκτικά όλη τη χώρα, τότε ήταν και η εποχή που το ποδόσφαιρο της Κολομβίας άνθισε ποιοτικά. Ο Andres, ο οποίος έκανε τότε τα πρώτα του βήματα στο χώρο αυτό, βρέθηκε στην ομάδα του Pablo και κάπως έτσι άρχισαν να μπλέκονται οι ιστορίες δύο εντελώς διαφορετικών ανθρώπων, που το μόνο που μοιράζονταν ήταν ένα κοινό επίθετο.

Ενώ περίμενα ότι η εκπομπή θα εστίαζε κυρίως στην εμπλοκή του Pablo στο ποδόσφαιρο, κατά τη διάρκεια της κατάλαβα ότι έκανα λάθος. Η κοινωνική προσέγγιση στο "φαινόμενο" Escobar ήταν πραγματικά συναρπαστική. Το πώς έφτασε στην κορυφή, τα λόγια των στενών συγγενών και συνεργατών-δολοφόνων του, τα λόγια των απλών πολιτών που τον λάτρευαν ως ηγέτη παρά τον απαίσιο ρόλο του, οι απόψεις των ποδοσφαιριστών-εθνικών ηρώων εκείνης της εποχής, καθώς και οι εξωτερικές παρατηρήσεις ειδικών, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον μου καθ' όλη τη διάρκεια της εκπομπής. Η παρουσίαση της κατάστασης στην Κολομβία, του ρόλου των εμπόρων ναρκωτικών και του ποδοσφαίρου ξέφευγε από τον αθλητικό χαρακτήρα και το έκανε must-see ακόμα και για αυτούς που δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το δημοφιλέστερο άθλημα.

Δε θέλω να σας πω περισσότερα για να μη σας χαλάσω εντελώς την αγωνία. Το συστήνω πάντως ανεπιφύλακτα σε όλους, ανεξαρτήτως αθλητικού προσανατολισμού ή όχι. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ. Μπορείτε να βρείτε τα υπόλοιπα πολύ εύκολα είτε στο YouTube, είτε στο Internet.No comments:

Post a Comment